Chris Marinello, vid brittiska Art Loss Register, håller upp det så kallade astrolabiet, som nu återförts till Skoklosters slott. Foto: Scanpix

Medeltidens smartphone återlämnades

2:01 min

Igår återfördes ett så kallat astrolabium, en sorts 1500-talets motsvarighet till en dator, till Skoklosters slott, efter att ha varit stulet och borta i 14 år. Det här medeltida instrumentet kunde exempelvis användas till att avgöra när solen skulle gå upp ett visst datum eller för att mäta avstånd.

Det var en spänd stämning när det så kallade astrolabiet packas upp på Skoklosters slott. Upp hur en väska som kom med poliseskort från London lyftes en metallbit, lite större än en CD-skiva, med pilar, kuggar och streck. Det här astrolabiet är nu alltså hemma igen efter 14 år på vift bland världens antikvitetstjuvar.

Apparaten har över femtio användningsområden och var lite som 1500-talets smartphone, berättar Skoklosters intendent Bengt Kylsberg.

– Där kan man då ställa in så att vi kan utläsa när solen går upp om tre veckor eller när den går upp i morgon. Och det här har ju varit viktigt för araberna som utvecklade instrumentet för att få exakta timslag för bönetimmen. Man kan tala om hur långt borta en byggnad är eller hur hög byggnaden framför dig är. Och det kan ju vara avgörande vid ett fältslag, en belägring. Du kan alltså både horisontellt och vertikalt avgöra avstånd.

Det är alltså sjöfarare och militärer som använt det här mest?

– Nja, sjöfarare, militärer men naturligtvis också vetenskapsmän. Astronomer och astrologer.

Hur många kan det ha funnits det i Sverige?

– Det skulle förvåna mig om det fanns mer än ett dussin. Jag tror inte det. Det är alltså den absoluta högadeln som haft dessa instrument: aristokratin. Brahe, Wrangel, Oxenstierna och de furstliga samlingarna, alltså kungen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista