Löktrav. Foto: Anke Hüper/Public Domain

Kryddad mat för 6000 år sedan

Skärvor av urgamla lerkärl hjälper nu till att avslöja hur maten kan ha smakat för flera tusen år sedan. Brittiska forskare har analyserat mer än 6000 år gamla keramikskärvor från kärl som hittats i Danmark och Tyskland, och sett rester av frön från växten löktrav.

De här fröna inte har något nämnvärt näringsinnehåll, och hittades tillsammans med spår av fett från både landdjur och fisk, och därför menar forskarna att fröna troligen användes som krydda, med sin eldiga, senapsliknande smak.

Enligt forskarna är det här de tidigaste tecknen på att man kryddade mat i Europa.

Referens:

Saul H, Madella M, Fischer A, Glykou A, Hartz S, et al. (2013) Phytoliths in Pottery Reveal the Use of Spice in European Prehistoric Cuisine. PLoS ONE 8(8): e70583. doi:10.1371/journal.pone.0070583

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".