IPCC:s ordförande, Rajendra Pachauri. Foto: Gurinder Osan/AP Photo

Mer lär läcka från FN:s klimatpanel

Det har börjat läcka ut information om vad FN:s klimatpanel kommer att presentera för resultat i sin femte stora rapport. Mer lär komma innan rapporten officiellt släpps i Stockholm i slutet av september. Vetenskapsradions Ulrika Björkstén kommenterar.

Det som kommit ut hittills har bland annat handlat om att forskarna blir allt säkrare på att människans utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet. Det här ligger helt i linje med de allt skarpare formuleringar som funnits i klimatpanelens rapporter sedan den första kom i början på 1990-talet. Man har gått från formuleringar om möjlig och trolig mänsklig klimatpåverkan till nu senast alltså "ytterst sannolik". Enligt läckan står det i utkastet till den nya rapporten att det med 95% säkerhet går att slå fast att människans utsläpp påverkat klimatet det senaste halvseklet. Samtidigt har intervallet för framtida temperaturhöjningar krympt i takt med att man samlat in mer data, nu talas om mellan 1 och 5 graders temperaturhöjning, bland annat beroende av hur våra framtida utsläpp kommer att se ut. Bättre modeller för att förutsäga hur havsnivån kommer att stiga blir en annan nyhet i årets rapport i förhållande till tidigare rapporter från klimatpanelen, det bekräftar Gian-Kasper Plattner i Bern, vetenskaplig direktör för arbetet att sammanställa den del av klimatpanelens rapport som publiceras den 27 september. Han vill inte kommentera det exakta innehållet i den kommande rapporten men pekar ut fler områden där nyheter kommer att presenteras, bland annat molnens betydelse för klimatet som hittills varit mycket osäkert samt hur kol cirkulerar mellan atmosfär, mark och hav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista