Skador på händerna på grund av att personen fått i sig för mycket arsenik. Foto: Prof. Sun, China Medical University, Shenyang

20 miljoner i Kinas antas dricka förgiftat vatten

Ett nytt sätt att beräkna var människor kan bli förgiftade av arsenik i Kina har nu tagits fram av kinesiska, spanska och schweiziska forskare. Beräkningen innebär att omkring 20 miljoner kineser idag kan antas dricka vatten med för mycket arsenik i. Prosun Bhattacharya, professor i grundvattenkemi vid institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik vid Kungliga tekniska högskolan tycker det här sättet att ta sig an problemet är viktigt.

– Det här är väldigt intressant, det är baserat på enkla parametrar och kan tala om i förväg hur arsenik kommer att finnas i ett område, säger Prosun Bhattacharya, professor i grundvattenkemi vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Kinesiska myndigheter har börjat mäta hur många brunnar som kan vara förgiftade av arsenik i landet. Men det är ett extremt tidsödande arbete, och därför har forskare jobbat fram en modell där man kan förutsäga var de största riskerna finns och där flest människor kommer att kunna drabbas av allvarlig arsenik förgiftning.

Arsenik finns naturligt i vissa marker, men bör undvikas eftersom det är oerhört giftigt.

Modellen för att beräkna var arsenik finns upplevs som rimlig och seriös av andra forskare och utgår bland annat från salthalten i jorden, jordens finkornighet, och hur vattnet rinner i landskapet.

Men Prosun Bhattacharya, prof i grundvattenkemi vid institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik vid KTH skulle vilja att man ex också hade tittat på hur ämnen beter sej i olika geologiska förhållanden och hur djupt ner redan befintliga brunnar var borrade, allt för att få ytterligare säkerhet i modellen, eftersom arsenik ofta finns i ytligare jordlager. Borrar man 100 meter ner tar man sig ofta förbi arsenikproblemet.

Marie Vather, prof i miljömedicin på Karolinska institutet och på det nationella Institutet för miljömedicin är bekymrad över att så många människor utsätts för arsenik. Förutom att det leder till cancer, finns nu också tydliga samband med hjärtkärlsjukdomar. Nya studier visar också att foster skadas:

– Dels påverkar det tillväxten av fostret, dels programmeringen av fostret, så att den individen senare i livet blir ännu mer känslig för arseniken både för hjärtkärlsjukdom och de olika cancerformerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista