Fröbanken på Svalbard. Foto: Hakon Mosvold Larsen/Scanpix

Svalbard allt viktigare för hotade genbanker

1:40 min

Det internationella Frövalvet på Svalbard som fyller fem år i år har fått en allt viktigare roll för vår framtida matförsörjning. Efter att unika växtsorter gått förlorade i genbanker runt om i världen, är intresset stort för att skicka säkerhetskopior till det arktiska bergrummet.

130 meter in i permafrosten i ett fjäll på Svalbard ligger valvet där det nu finns frökopior på en tredjedel av alla kända världens kulturtväxter. Här finns bland annat fröer från en av världens viktigaste genbanker, som fanns i Syrien och som plundrades under inbördeskriget, strax efter att det mesta av fröerna hunnit evakueras till Svalbard.

Under de senaste åren så har samlingar av både historiska och moderna kulturväxter gått förlorade på grund av krig korruption och naturkatastrofer, som exempelvis översvämningarna i Thailand. Och nu börjar allt fler genbanker skicka säkerhetskopior till Svalbard, berättar växtgenetikern Roland von Bothmer, som arbetar på Nordgen, som administrerar frövalvet.

– Ja vi får nog säga att utvecklingen har varit större än vi någonsin hade förväntat oss. Man har blivit uppmärksam på mycket mer att det händer saker i genbankerna, inte bara att vi måste ut och samla i jordbruksområden och i naturen, utan vi måste också garantera det vi redan har samlat in. Så det har kommit en ny medvetenhet, säger Roland von Bothmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista