Kartläggning pekar på riskgener för schizofreni

Forskare vid Karolinska institutet har hittat flera genvarianter som kopplas till en ökad risk för schizofreni. I studien jämfördes arvsmassan hos 5000 personer med schizofreni, med tusentals friska personer.

Resultaten pekar ut 22 genetiska förändringar som ser ut att öka risken för schizofreni, och visar även på en möjlig förklaring, eftersom många av generna styr hur kalciumkanaler bildas.

– Kalciumkanaler är viktiga för hur cellerna i hjärnan kommunicerar med varandra och påverkar till exempel processer som inlärning och minne. Och flera av de genetiska riskvarianter som vi har identifierat befinner sig i gener som kodar för kalciumjonkanaler, säger Anna Kähler vid Karolinska Institutet.

– Så våra fynd pekar på en ny biologisk mekanism som man sedan skulle kunna gå vidare med i funktionella studier och som i framtiden eventuellt skulle kunna leda till nya läkemedel för schizofreni, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista