Ebolavirus. Foto: Scanpix.

Hopp om bot mot ebola

Nästan hälften av djuren kunde räddas
1:47 min

Ebola är en ovanlig men fruktad sjukdom, som leder till döden för nästan alla som drabbas. Men nu väcks hopp om ett botemedel. I ett försök med ett nytt läkemedel kunde man rädda livet på många smittade apor, även efter att de redan utvecklat symtom.

Ebolavirusen är en grupp mycket aggressiva smittämnen. Viruspartiklarna kan ta sig in i kroppen via munnen, luftvägarna eller till och med ögonen - och väl inne i kroppen förökar de sig snabbt och kan ofta överväldiga kroppens immunförsvar.

Det som sedan följer är en plågsam sjukdom, med blödningar och svåra smärtor, och som leder till döden för runt 90 procent av de som drabbas.

Men ny forskning väcker hopp om att en dag ha en effektiv behandling. Och ett lovande spår är så kallade monoklonala antikroppar - molekyler av samma slag som tillverkas naturligt av vårt immunförsvar - men som här har skräddarsytts för att angripa just ebolaviruset och som sedan tillverkats i laboratorium med hjälp av genförändrade tobaksplantor.

Tidigare försök på apor har visat att en cocktail av sådana här antikroppar kan stoppa sjukdomen innan den hinner bryta ut. Och nu har amerikanska forskare för första gången visat att det går att behandla ebolainfektioner till och med efter att symptom har uppstått. Av de apor som fått symptom kunde 40 procent räddas av läkemedlet, trots att de utvecklat feber och att det gått mer än fyra dagar sedan de smittats.

Än är de här antikropparna inte redo att användas på människor, först måste studier visa om de är säkra för oss, något som kan ta flera år. Ali Mirazimi på smittskyddsinstitutet säger att mycket arbete återstår men att någon form av antikroppar på sikt kan bli den första behandlingen mot ebola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".