Inflammation i hjärnan kopplas till Parkinsons sjukdom

Att stoppa inflammationen i vätskan kring hjärnan hos patienter med Parkinsons sjukdom, kan vara en framtida behandlingsmetod för att stoppa sjukdomsförloppet, enligt Forskare från Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus i samarbete med amerikanska forskare.

Referens: Ruta et al. The radiation of cynodonts and the ground plan of mammalian morphological diversity. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 2013; 280 (1769): 20131865 DOI: 10.1098/rspb.2013.1865

I studien, som publiceras i Brain, Behavior, and Immunity, har forskarna undersökt förekomsten av molekyler som indikerar inflammation i hjärnan. Och det var framförallt de patienter med Parkinsons sjukdom med icke-motoriska symptom som depression, trötthet och nedsatt kognitiv förmåga, som hade hög förekomst av inflammationsmolekyler.

Orsaken till Parkinssons sjukdom är okänd, men man har misstänkt att inflammation är en anledning till att hjärnceller dör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".