Foto: Dimitri Messinis/Scanpix.

Fattigdom påverkar hjärnan

1:06 min

Människor som under perioder av sitt liv lever i fattigdom visar sig prestera sämre i IQ-tester - under den tid de levt under knappa förhållanden. Det visar en ny amerikansk studie.

Studien, som genomfördes i USA och Indien, mätte bland annat hur Indiska jordbrukare påverkades när de inte fått betalt under lång tid. Deras IQ var då betydligt lägre än precis efter löning. Tidigare studier på området har kommit fram till att IQ-skillnader mellan fattiga och rika beror på skillnader i miljön. Den här studien har ifrågasatt det genom att följa samma personer, i samma miljö, under perioder med bättre och sämre ekonomi. 

Vad forskarna har kommit fram till är att skillnaderna i intelligens istället beror på att fattiga personers hjärna är så upptagen av ekonomiska bekymmer att den knappt har någon kapacitet kvar. De menar också att den bästa hjälpen för många fattiga inte är att ge dem pengar, utan att lösa de praktiska bekymmer som tynger hjärnan vid ekonomisk kris. De kommer då sannolikt att fatta bättre beslut i framtiden. 

Bo Melin, psykologiprofessor vid Karolinska Institutet, tror att det kan ligga mycket i studiens slutsatser. Han menar att fattigdom kan ses som en sorts stress, och att människor under stress ofta får tunnelseende och inte är beredda att ompröva lösningar som de valt.

Reporter Anna Björklund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista