DNA ifrån gamla tänder kan ge intressant information. Foto: Oded Balilty AP/Scanpix

Historiskt DNA till hjälp i brottsutredningar

Vill studera Karl den 12:s tänder
1:48 min

Att lösa historiska gåtor är ett utmärkt sätt för rättsgenetiker att utveckla morgondagens tillämpningar av DNA-tekniken i polissammanhang. Rättsgenetikerna i Uppsala har under de senaste åren löst mysteriet med kvarlevorna efter nazipampen Hermann Görings svenska hustru Carin och kanske står en lösning av frågan hur Karl XII dog snart på tur.

Doktoranden Maria Lembring har precis krossat en tand som hittades inne i regalskeppet Wasa efter bärgningen på 1960-talet. Ur de små tandsmulorna ska sedan DNA extraheras, det ska ge klarhet i om personen, kanske besättningsmannen, vars tand det var, exempelvis var släkt med någon av de andra ombordvarande vars kvarlevor hittats i vraket. Och det som rättsgenetikerna tycker är bra med medeltida kranier och tänder från 1600-talet är att det i dessa gamla material ofta kan vara svårt att få fram rent DNA, precis som det ofta är när det gäller material från nutida brotts- och fyndplatser. 

– När vi lyckas jobba med de här äldre materialen och testa våra nya tekniker och metoder och det fungerar, då vet vi att det kommer fungera mycket bättre i dagens brottsutredningar som vi jobbar med, säger Marie Allen, professor i rättsgenetik i Uppsala. 

Marie Allen har med sitt forskarteam bland annat slagit fast var den berömde medeltidsastronomen Kopernikus är begravd och identifierat kvarlevorna efter naziikonen Carin Göring. Nästa stora historiska gåta som Marie Allen hoppas på att lösa med DNA-teknik är Karl XII:es död. Allen är med i en grupp forskare som fått tillstånd men ännu inte pengar att öppna krigarkungens grav i Riddarholmskyrkan. Och det som Marie Allen vill ha är DNA som säkert är Karl XII:es att jämföra med DNA som toppsats från den såkallade kulknappen med villken kungen, enligt folktradition, sköts från de egna leden den 30 november 1718.

– Det skulle vara jättespännande att få en liten tand, eller en benbit därifrån att jobba med, säger Marie Allen.

Reporter Mats Carlsson-Lénart
vet@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".