Flyttfåglar lär av de äldre

Äldre, erfarna flyttfåglar hittar bättre än yngre, det verkar i alla fall stämma när det gäller den amerikanska trumpetartranan.

Forskare i USA har med ultralätta flygplan följt tranor på deras flytt från Texas till Florida. De har också studerat tranor som varit utrustade med sändare och kunnat se att de äldre fåglarna, som flugit samma väg tidigare, visar sina yngre släktingar den kortaste vägen, tranorna lär sig alltså hur de ska hitta på bästa sätt.

Yngre tranor som inte haft någon erfaren artfrände med sig har tagit betydligt längre tid på sig att komma fram just för att de inte har valt den kortaste vägen.

Hur olika arter av flyttfåglar hittar dit de ska är dock inte helt utrett, de navigerar med hjälp av stjärnor, landmärken solen eller magnetismens hjälp, eller en kombination av alla de här sätten. Men mycket forskning tyder på att större fåglar, som tranor, navigerar mer efter landmärken jämfört med mindre fåglar.

Referens: Thomas Mueller, Robert B. O'Hara, Sarah J. Converse, Richard P. Urbanek, and Wiliam F. Fagan, "Social Learning of Migratory Performance," in Science, August 29, 2013. doi:10.1126

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".