Illustration av jordens magnetosfär, som skyddar mot strålning. Bild: NASA

Jordens magnetiska poler kan vända

Magnetfältet kan vända
1:26 min

I södra Atlanten, ganska nära Sydamerikas västkust, finns ett område som förbryllar gelogerna. På den sydatlantiska anomalin, som området kallas, beter sig jordens magnetism så märkligt att det av vissa forskare tolkas som en signal om att jordens magnetfält håller på att vända.

Andreas Nilsson är doktor i geologi och medlem i en forskargrupp vid universitetet i Liverpool, som jobbar med att kartlägga magnetismen på södra halvklotet:

– I södra Atlanten så har det under de senaste 170-200 åren utvecklats ett område av väldigt svagt magnetfält, och det är såpass svagt nu att när satelliter passerar det här området ovanför jorden så är de inte längre skyddade mot strålning från högenergetiska partiklar från rymden, så de måste stänga av sina instrument för att inte gå sönder. I takt med att det här växer så kommer det här att bli ett större och större problem.

Det växer alltså och blir allt större, det här området under sydatlanten, och detta har skett under bara 200 år, ett kort ögonblick i geologiska sammanhang. Under samma tid har magnetfältet runt hela jorden minskat med nästan 10%, vilket är oroväckande i sig eftersom magnetfältet skyddar oss från bland annat kosmisk strålning. Vissa forskare vill koppla ihop de här två fenomenen och menar att vi kan vara i starten på en långsam process där magnetismen på jorden över några tusen år fortsätter att minska så mycket att de magnetiska polerna till sist byter plats med varandra.

– Man har kopplat det till att magnetfältets intensitet har minskat med 8-9 procent i takt med att den sydatlantiska anomalin har växt. Det har även tolkats att det skulle kunna vara indikation på att magnetfältet håller på att vända om, en så kallad polomvändning, säger paleomagnetologen Andreas Nilsson.

Hör mer i dagens Vetandets värld. 12.10 i P1. 

Reporter: Elisabeth Renström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".