Trygghet gör forskningen bättre. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

"Otrygga forskare ger sämre undervisning"

1:14 min

Fyra av tio forskare vid svenska universitet har inte fast anställning. Det visar en undersökning som Sveriges universitetslärarförbund SULF har gjort.

Förutom att detta skapar otrygghet för den enskilde forskaren så drabbar det kvaliteten på forskningen varnar SULF.

Projekt, vikariat, förordnande, kontrakt - det råder ingen brist på anställningsformer vid våra högre lärosäten.

Utom när det gäller en typ - den fasta anställningen.

Något som på sikt hotar kvaliteten på såväl forskning som undervisning. Otrygga forskare vågar inte ta risker eller tänka utanför de gängse banorna. För studenterna innebär det att undervisningen blir sämre och mindre intressant.

Det säger Gunnar Myrberg, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet och styrelseledamot i Sveriges universitetslärarförbund.

– Korta anställningar med mycket undervisning. Då är det svårt att skapa något nytt, säger Myrberg.

Hur drabbas då den enskilde forskaren ?

– Vi ser ju att forskare som har korta anställningar , de drabbas av psykisk ohälsa i stor utsträckning. De har svårt att ta lån. Man blir inte riktigt betraktad som en vuxen för att man har inte den trygghet som en tillsvidareanställning ger, säger Gunnar Myrberg.

Sveriges Universitetslärarförbund kräver nu att universitetsledningarna tar sitt ansvar och inrättar fler fasta tjänster.

Som jämförelse kan nämnas att andelen icke fast anställda i arbetslivet i övrigt är ungefär en på tio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista