En patient får blodtrycket mätt. Foto: Toby Talbot

Många känner inte till sitt höga blodtryck

2:01 min

Många går omkring med högt blodtryck utan att veta om det, och även av de som känner till det behandlas inte alla. Det visar en stor internationell studie i 17 länder, där även svenskar deltagit.

Högt blodtryck innebär att du har ett tryck på över 140 när hjärtat drar sig samman och 90 när det utvidgas, alltså det man vardagligt brukar säga 140 genom 90. Det är inte bra med ett så högt tryck, eftersom det kan leda till hjärnblödning och hjärtinfarkt.

Att förebygga högt blodtryck är det enklaste sättet att minska på en av de vanligaste dödorsakerna i världen.

I den här stora internationella studien har forskarna följt över 140 000 personer i 17 länder, både låginkomst, medelinkomst och höginkomst länder, och där Sverige ingår i den senare gruppen.

Det är personer i 35 till 70 år som följts under tio år. Det forskarna kom fram till var att av de som hade högt blodtryck var bara hälften medvetna om det, och bara en tredjedel fick en helt korrekt behandling.

Så såg det ut både i rika länder som Sverige, Kanada och Förenade Arabemiraten, och riktigt fattiga länder som Indien, Bangladesh, Pakistan och Zimbabwe.

Det problematiska är nämligen att många inte känner till att de har högt blodtryck, inte heller känner av det och därför inte tar mediciner.

Distriktsläkare i Tumba Ramin Zarrinkoub, som forskar på området, säger så här om hur ofta en 35-åring behöver kontrollera sitt blodtryck

- Är man 35 år max en gång per år. Har jag inte högt blodtryck när jag är 35 år behöver jag inte kontrollera det på ett par år. Men är man 50 eller 60 år skulle jag åtminstone en gång per år, när jag träffar min husläkare, be om att få kontrollera blodtrycket, säger distriktsläklare Ramin Zarrinkoub.

Studien kallas PURE, och det som är speciellt är att man tittat på om det finns några skillnader på stadsbor och landsbygdsbor, och där det i de flesta fall både upptäcktes mer högt blodtryck i städerna och dessutom gavs bättre vård.

I Skaraborg finns distriktsläkaren Kristina Bengtsson Boström, docent i alllmänmedicin.

Hon har deltagit i den internationella studien och konstaterar att en sak skiljer Sverige från resten av världen, den regel som säger att man får bättre vård i storstad än på landsbygd.

Åtminstone i Skaraborg följer man nämligen upp patienterna bättre än i huvudstaden Stockholm.

- Där har vi sett i vårt material att åtminstone i Skaraborg på landsbygden var en något bättre blodtryckskontroll än i Stockholm. Men precis som den internationella studien konstaterar så finns det utrymme för förbättringar av blodtryckskontrollen, säger distriktsläkaren och docenten Kristina Bengtsson Boström.

Referens:
Clara K. Chow et al "Prevalence, Awareness, Treatment, and Control of Hypertension in Rural and Urban Communities in High-, Middle-, and Low-Income Countries" JAMA 4 sept2013;310(9):959-968. doi:10.1001/jama.2013.184182.

J Hasselström  et al "The Swedish Primary Care Cardiovascular Database (SPCCD): 74 751 hypertensive primary care patients" Blood Press.2013 Aug 6.

Reportrar Jon Thunqvist och Annika Östman
Annika.Ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista