Östersjöns klimat- och miljöutveckling kartläggs

0:15 min

På lördag inleds en internationell forskningsexpedition som ska kartlägga Östersjöns geologiska utveckling.
Det är geologer ombord på ett borrfartyg som ska ta upp över tre hundra meter långa borrkärnor ur havsbotten för att få en bild av havets utvecklingen de senaste 130 000 åren.

Tidigare har geologer gjort mer ytliga analyser av Östersjöns bottensediment. Man har tagit upp 15 meter långa borrkärnor och därigenom fått en bild av hur Östersjön utvecklats sedan den senaste istiden.

Nu ska forskarna borra sig ner till Eemhavet som var en föregångare till Östersjön. Då, för över 100 000 år sedan, fanns inga människor som kunde orsaka algblomningar och syrefria, så kallat döda, bottnar. Det här är viktigt säger en av forskningsledarna, Thomas Andrén på Södertörns högskola.

--Det pågår en debatt i forskarsamhället om det är människan eller klimatet som påverkar Östersjön. Hur ett ekosystem som Östersjön reagerar när människan inte finns där är ju då oerhört viktigt att veta, så att vi vet vad vi ser idag har för orsaker egentligen.

Vetenskapsradion
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista