Våra tamhöns är nära släkt med de djungelhöns som studerats. Foto: Janerik Henriksson /SCANPIX

Hönor väljer bort spermier efter parningen

Hönor väljer spermier efter parning
1:31 min

Hönor kan para sig med flera hanar, och sedan bestämma i efterhand vilken av dem som ska bli far till hennes avkomma. Det här visar en ny studie från Linköpings Universitet där man har tittat på våra tamhönors släkting djungelhönan.

– När honor är promiskuösa, alltså parar sig med flera hanar, så har de möjlighet att göra ett val både före parningen och efter parningen, för då har de tillgång till flera hanars spermier.

Det berättade Hanne Lövlie, forskare i evolutionsbiologi, och en av de som ligger bakom studien.

– Det som är häftigt med höns är att vi redan vet om ett kryptiskt honval som hon kan göra. De kan klämma ut ett ejakulat efter en parning om de har blivit påhoppade och parade med en hane som de inte är intresserade av.

Processen kallas kryptisk eftersom den sker inuti hönans kropp och därför är svår att studera. Den finns också en annan sorts kryptiskt honval, och det är det man har tittat närmare på i den här nya studien. I den varianten stannar spermierna kvar i kroppen, men de som hönan ratar når aldrig fram till ägget.

Hönan känner dels av om tuppen är nära släkt med henne. Dessutom känner hon av om han är lik henne i de så kallade MHC-generna, som är viktiga för immunförsvaret.

– Och det som har kommit fram är att inte bara undviker hönorna att använda spermier från bröder, så att de undviker inavel, men också är det så att om de parar sig med en hane som är olika dem i MHC-generna så är det fler spermier som når ägget.

De två olika kryptiska honvalen är alltså hönans sätt att se till att hennes kycklingar blir så friska som möjligt. Men. En annan sak som man har visat i den här studien är att det bara fungerar om man parar sig naturligt. Om hönan blir befruktad med hjälp av artificiell insemination, försvinner den här finessen.

Referens: Hanne Løvlie et al. "Cryptic female choice favours sperm from major histocompatibility complex-dissimilar males". DOI:10.1098/rspb.2013.1296

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".