Datorspel föryngrar hjärnan

1:26 min

Att det kan vara bra för minnet att spela datorspel har flera studier visat tidigare, men nu har amerikanska forskare kunnat visa att en viss typ av spel tycks göra att hjärnan föryngras. Upptäckten kan få betydelse för behandlingen av exempelvis ADHD och depression.

Det ser ut som ett tämligen ordinärt bilspel. En ratt, en bildskärm och en spelare som följer en kurvig bana. Men så händer något. Det dyker upp en skylt ovanför vägbanan och plötsligt måste spelaren bestämma sig för om hon ska strunta i den, eller klicka på den.

Just den här utmaningen - att ha koll på olika skeenden två samtidigt - är det som forskarna menar är så nyttigt för våra hjärnor, som kan bromsa hjärnans åldrande.

Studien som är gjord vid University of California i San Francisco, och presenteras i dagens nummer av tidskriften Nature visar att människor långt upp i 80-årsåldern snabbt får både positiva effekter på minnet och blir mer alerta. Och att effekten består.

Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet tycker att studien är mycket intressant och väl genomförd.

– Om det är någonting som är unikt med den här studien så är det väl att de hade en hel del äldre. De hade folk som var till 85 år dom som tränade och det är väl ovanligt sent. Och det är väl positivt att man ser effekt på såpass gamla försökspersoner, säger Klingberg.

Sjukdomar som ADHD och depression tros hänga samman med brister i den kognitiva förmågan - alltså det som får oss att förstå och hantera situationer som uppstår. Något som datorspelandet möjligen kan råda bot på, tror Torkel Klingberg.

– Det stämmer med teorin att det finns en gemensam bas för arbetsminnet och uppmärksamhet. Kan man träna upp den är det av nytta i många olika situationer, säger Torkel Klingberg.

Läs gärna vidare här:

http://www.nature.com/news/gaming-improves-multitasking-skills-1.13674

DOI:10.1038/501018a

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista