EU-stött nätverk av forskare vill kopiera växternas fotosyntes

Fotosyntesen, växternas sätt att ta tillvara energin från solen, har forskare länge velat kopiera för att kunna framställa förnybar energi. Nu har ett nytt nätverk med bas vid Uppsala Universitet fått 1,8 miljoner euro från EU för försöka göra verklighet av visionen konstgjord fotosyntes.

Fotosyntesen är den process som i gröna växter omvandlar koldioxid och vatten till syre och kolhydrater. Att växterna använder solljus som enda energikälla har länge intresserat forskare runt om i världen, som hoppas på att kunna använda samma process för att bättre kunna ta vara på solenergin.

- Det nya nätverkets idé är att framställa vätgas av solenergi och vatten, säger Stenbjörn Styring som är professor vid avdelningen för biomimitik på Uppsala universitet och koordinator i nätverket.

Kopiera naturens processer

- Det finns organismer som kan göra det, och dem ska vi arbeta med och sätta dem i bioreaktorer för att göra vätgas med hjälp av organismer. men vi vill också kopiera naturens processer på kemilaboratoriet och göra det här med syntetisk kemi. Det har aldrig lyckats hittills.

- Det kallas konstgjordgjord fotosytnes. Idén är att göra vätgas, som många tror är den framtidens bränsle.

Koncentrerats till Uppsala

Den svenska delen av nätverket har nu koncentrerats till Uppsala, och pengarna ska användas för att anställa forskare med olika vetenskapliga inriktningar runt om i Europa

- EU har finansierat själva länken mellan de här två projekten, säger Stenbjörn Styring. Att lära sig från naturen och flytta över den här kunskapen till det syntetsika kemilaboratoriet är en mycket svår process eftersom det är olika vetenskapsmän som gör olika studierna.

Biologer och kemister

- I nätverken har vi båda sorters vetenskapsmän. Och även sådana som kan prata med både biologer och kemister - och det är ganska ovanligt. Det är det vi fått pengar för, säger Stenbjörn Styring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".