Havet är inte så friskt som det ser ut. Forskare tror att ekosystemet kan ha låst sig i övergött och syrefattigt läge. Foto: PrB

Östersjöns ekosystem kan ha gått i baklås

Östersjön kan vara betydligt mer illa däran än vi trott. Övergödning och syrebrist kan ha gått så långt att hela ekosystemet slagit över till ett nytt tillstånd som det kan bli svårt att få havet att komma ur.

Det skriver Miljövårdsberedningen i en rapport som lämnas till regeringen idag. En av ledamöterna i beredningen är Ragnar Elmgren, professor i brackvattensekologi vid Stockholms Universitet:

- Det har kommit in i ett nytt läge som är svårt att komma ur utan kraftiga åtgärder. Det betyder inte att det är omöjligt att komma ur, men enligt den tolkning vi gör nu är det svårare än vi tidigare insåg, säger han.

Som övergödda sjöar

Ekosystem som slår över i ett nytt läge som det sen fastnar i, det känner vi sen tidigare. Ett exempel är grunda insjöar som fått för mycket näring och som gått från att vara klara med mycket bottenvegetation, till att bli grumliga med mycket växtplankton.

En liknande radikal förändring till ett nytt tillstånd kan det alltså vara som Östersjön genomgått.

Samma medicin som förut

Medicinen havet behöver är hur som helst den som tidigare ordinerats: Minskade utsläpp av näringsämnena kväve och fosfor.

Det behövs bara så mycket mer radikala åtgärder om det är så att systemet har låst sig. Och man gjorde inte allt rätt från början, enligt Ragnar Elmberg.

Industrier och reningsverk

- När vi började inse problemet med Östersjön ägnade vi oss ganska lång tid åt att försöka minska utsläpp från industrier och reningsverk, trots att vi redan då visste att jordbruket var en dominerande källa. Nu på allra sista tiden har vi också insett att sjöfarten är en viktig källa till kväveutsläpp i Östersjöregionen, säger Ragnar Elmgren.

- Det finns ingen anledning att tro att det ska bli oerhört mycket sämre, men däremot kommer vi nog inte att få en förbättring som det finns politiska beslut om och som jag tror många vill se. Ett Östersjön som vi hade för 30-40 år sen, då den var betydligt renare än idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".