Stenstan i Sundsvall. Foto: Stig Edfast/Sveriges radio

Försäkringsbolag vill ha klimatsäkert byggande

1:49 min

Försäkringsbolagens påtryckningar ledde till att Sundsvall brandsäkrades efter storbranden 1888. Nu arbetar bolagen med att ta fram modeller som ska hjälpa moderna städer att förebygga skador på grund av klimatförändringen. Egenintresset är enkelt: Blir riskerna för stora har ingen längre råd att betala försäkringspremierna.

David Bresch är hållbarhetschef på det schweiziska återförsäkringsbolag som spelade en stor roll då Sundsvall återuppbyggdes i slutet på 1800-talet.

– Staden brann ner i slutet av 1800-talet. Då skrev Swiss Re och andra återförsäkrare till borgmästaren i Sundsvall: "Vi kommer inte att ge er försäkringar om ni återuppbygger staden i trä. Men om ni bygger med sten, får ni försäkringar". Och staden återuppbyggdes i sten.

Nu är det dags för försäkringsbranschen att spela samma roll när det gäller de risker som en galopperande klimatförändring för med sig, anser David Bresch.

Det företagsekonomiska intresset är enkelt. Om vi inte drar ner på utsläppen nu och vidtar andra åtgärder för att minimera klimatförändringens konsekvenser kan riskerna bli så oförutsägbara att det inte över huvud taget går att försäkra något i framtiden.

Därför arbetar David Bresch och hans kollegor nu med att ta fram modeller för riskhantering för städer som är särskilt utsatta för till exempel översvämningar.

Staden Hull i nordöstra Storbritannien är ett exempel. Staden ligger klämd mellan floden och havet. Genom att använda sig av de förutsägelser som kan göras med klimatmodellerna när det gäller framtida stormar och störtregn har de i detalj gått igenom alla förebyggande åtgärder staden kan göra. Allt från att bygga översvämningsvallar till bättre byggnormer i staden och beteendeförändringar som att inte lagra varor på bottenvåningen.

Slutsatsen är att det går att lönsamt förebygga två tredjedelar av översvämningsriskerna på 20 års sikt.

Reporter Ulrika Björkstén
ulrika.bjorksten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista