En flicka som evakuerats efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan 2011. Foto Wally Santana.

Oro för radioaktivitet hot mot Tokyo-OS

1:25 min

På lördag avgör den Internationella Olympiska kommitteen, IOK, vid en omröstning i Buenos Aires vilken stad som ska få arrangera sommarspelen år 2020. Tokyo framstod länge som favoritkandidat men problemen med läckande radioaktivt vatten vid det havererade kärnkraftverket i Fukushima kastar en mörk skugga över stadens ansökan.

Det blev en svettig presskonferens i Buenos Aires för Tsunekazu Takeda, ordförande i Japans olympiska kommittee. Nästan alla frågor han fick handlade om de radioaktiva utsläppen från haveriet i Fukushima. Kunde Takeda verkligen garantera att Tokyo var säkert?

Tämligen irriterat förklarade Takeda för presskåren att Tokyo ligger 25 mil från Fukushima och att de japanska myndigheterna har situationen under kontroll.

Det senaste förslaget är att man ska frysa jorden omkring och under de skadade reaktorerna genom att borra ned rör till 30 meters djup och sen pumpa in kylvätska. På det viset fryser jorden och grundvatten hindras från att tränga in.

En lösning som prövats tidigare och som rekommenderas av Sven Knutsson, professor i geovetenskap vid Luleås tekniska universitet.

– Jag tror det kan vara en framkomlig väg att få kontroll på de här problemen, säger Sven Knutsson.

Ett exempel där man lyckades genomföra ett projekt genom att frysa jorden finns på betydligt närmre håll än Fukushima.

– Hallandsåsen är ett lysande exempel på något som är aktuellt. Där man frös det som var extremt vattenförande innan man borrade tunneln. Just för att det inte skulle läcka in vatten, säger Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista