Enzym krävs för manlig utveckling

Japanska och australiensiska forskare har nu avslöjat vad det är som gör män till män. Ofta utgår man från att om det finns en Y-kromosom så utvecklas embryot till en pojke. Men så är inte alltid fallet.

Forskare har nu visat i musförsök att även om mössen hade en Y-kromosom så kunde de utvecklas till honor. Orsaken var att ett särskilt enzym också måste till för att Y-kromosomen skulle göra så att mössen utvecklades till hankön.

Professor i genetik Karl Ekwall vid Karolinska institutet i Huddinge säger till Vetenskapsradion att det här är väldigt spännande eftersom det är första gången man kan visa vad som helt leder fram till att Y-kromosomen blir verksam.

Upptäckten visar alltså vilket komplicerat spel det är som sker i embryon när gener slås av eller på, och hur förändringar i förpackningsmaterialet av DNA.s påverkar vilket kön mössen får.

Referens: Kuroki et al "Epigenetic Regulation of Mouse Sex Determination by the Histone Demethylase Jmjd1a," Science 6 September 2013: Vol. 341 no. 6150 pp. 1106-1109. DOI: 10.1126/science.1239864

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".