1 av 2
Forskarna Jonas Waldenström och Neus Latorre-Margalef vid buren där de undersöker gräsänder och deras virus. Foto Mats Carlsson-Lénart
2 av 2
Forskaren Jonas Waldenström undersöker en gräsand med virus. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Änder blir immuna mot flera influensor

1:26 min

Gräsänder som varit sjuka med en typ av influensa blir inte bara immuna mot just den influensavarianten utan även mot flera andra typer av influensa. Det skriver forskare vid Linneuniversitetet i Kalmar i tidskriften Plos Pathogens.

Forskarna har i flera år tagit prover på gräsänder på Ölands södra udde och resultateten kan bidra till att utveckla universella influensavaccin för människor.

– Då ska vi topsa ankan, i kloaken

De allra flesta influensa virus på våra breddgrader finns på gräsänder  och därför är det just gräsänder som kalmarforskarna valt att fånga in och ta avföringsprover på i en liten fältstation på Ölands södra udde.

Under tio års tid har forskarna här identifierat hela 74 olika kombinationer av influensavirus på gräsänder. Men den mest spännande upptäckten var att om änderna haft en slags influensa och blivit immun mot den influensavarianten blir de även immuna mot flera andra besläktade varianter.

– Så blir en and infekterad med ett H4 virus så kommer den att ha en lägre sannolikhet att bli infekterad med ett H3 virus. Och det har väldigt stor betydelse, säger Jonas Waldenström som leder influensaforskningen på Linnéuniversitetet.

Det är just denna gräsändernas korsimmunitet mot olika influensavirusvarianter som kalmarforskarna nu beskriver i en artikel i tidskriften Plos Pathogens. Och den stora mängd virus som odlats från gräsandbajs i Ottenby kan, efter att den DNA-sekvensierats bli ett viktigt underlag för att möta framtidens pandemier, enligt forskaren Neus Latorre-Margalef

Man kan utveckla vaccin som ger skydd mot olika varianter av influensavirus om man vet lite mer om den här mekanismen immunitet, säger Neus Latorre-Margalef, zoonosforskare på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Hör mer om detta i Vetandets värld kl 12.10 i P1.

Referens: Latorre-Margalef N et al "Heterosubtypic immunity to influenza A virus infections in mallards may explain existence of multiple virus subtypes" PLoS Pathog. 2013 Jun;9(6):e1003443. doi: 10.1371/journal.ppat.1003443. Epub 2013 Jun 20.

Reporter Mats Carlsson-Lénart
vet@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista