Hjärtat är livsviktigt men förbryllande. Nu har en grupp forskare hittat ytterligare en pusselbit i jakten på att förstå hur det fungerar. Foto: Andreas H. Nilsson / SvD / SCANPIX

Hjärtattacker kan bero på okänt protein

1:32 min

Det är flera gånger större risk att råka ut för en hjärtattack på morgonen än någon annan tid på dygnet. Nu tror sig en grupp amerikanska forskare ha kommit på vad det beror på.

- Forskarna har försökt hitta någon mekanistisk koppling mellan det man har vetat om länge att plötslig hjärtdöd inträffar mer ofta under vissa tider på dygnet, företrädesvis på morgonen mellan sex och tio och en liten topp på eftermiddagen. Här har man försökt hitta mekanistiska förklaringar till varför det kan vara så.

Claes Held är överläkare i kardiologi och forskare vid Uppsala Universitet. Han har forskat om just hjärtsjukdomar, och har tittat närmare på den amerikanska studien.

– Först ska man komma ihåg att det här är väldigt preliminärt, det här är gjort på möss, men man har hittat ett protein som förefaller kunna reglera den här dygnsvariationen och känsligheter för arytmier.

Arytmier är elektriska störningar i hjärtat, som kan orsaka plötslig hjärtdöd. Vad de amerikanska forskarna har kommit fram till är alltså att det finns ett protein som påverkar vår dygnsvariation, eller dygnsrytm. Om man har för lite av det här proteinet, som kallas KLF15, har man större risk att råka ut för en hjärtattack på morgonen.

– För det första är det intressant att se att det finns en koppling mellan ett protein och de här händelserna men också spekulerar man i att om man i framtiden kan hitta läkemedel som kan påverka nivåerna av det här proteinet så skulle man potentiellt kunna minska risken.

Referens: Darwin Jeyaraj et al. "Circadian rhythms govern cardiac repolarization and arrhythmogenesis" DOI:10.1038/nature10852

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista