Dricksvatten bristvara i Rwanda

Dricksvattensituationen i Rwanda i Östafrika är ytterst ansträngd. Knappt fyra procent av befolkningen har kranvatten i sitt hem och 30% saknar tillgång till kranvatten i närheten av bostaden, det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

Situationen leder till att många fattiga tvingas konsumera förorenat vatten och att de därmed riskerar att få sjukdomar och parasiter. Dessutom är vattnet i de ledningar som finns ofta av dålig kvalitet.

Problemet enligt forskaren Claudine Uwera, som själv är ifrån Rwanda och står bakom avhandlingen, är att det inte finns någon system som motiverar satsningar på vattenledningar. De statliga subventioner som använts för att förbättra situationen har inte varit tillräckliga och har paradoxalt nog gjort det mindre intressant för privata aktörer att bygga ut och förbättra nätet.

Referens: Claudine Uwera. Water Demand and Financing in Rwanda: An Empirical Analysis. Göteborgs universitet. Handelshögskolan. http://hdl.handle.net/2077/33419

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista