Nu hoppas man kunna förhindra självmord genom riktade frågeformulär. Foto: Simon Paulin / SvD / SCANPIX

Frågeformulär i primärvården kan förhindra självmord

Riktad screening mot självmord
1:49 min

Nästa vecka är det i Stockholm dags för den nionde nationella konferensen kring suicidpreventiv forskning, och den 10 september är utsedd till den internationella suicidpreventiva dagen av Världshälsoorganisationen WHO. Totalt i världen tar mer än en miljon människor sina liv varje år, och förra året fanns drygt 1 500 av dem i Sverige.

Sedan 1979 har antalet självmord i Sverige nästan halverats. Men trots att trenden - med enstaka avbrott, det senaste i fjol - alltså är stadigt sjunkande så dör tre gånger fler människor i Sverige av självmord än i trafikolyckor.

Så samhället borde investera mer i att upptäcka självmordsnära patienter säger Jan Sundquist, professor i allmänmedicin vid Centrum för primärvårdsforskning i Malmö. Inte minst genom riktad screening i form av frågeformulär inom primärvården, eftersom en färsk studie som Sundquist varit forskningsledare för visat att risken för självmord är omkring fördubblad hos patienter med andra vanligt förekommande diagnoser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".