Kaffeodlingar kan rädda höga träd

Etiopen är en av världens största producenter av kaffe, och den storskaliga kaffeproduktionen har stor inverkan på landets miljö. Men den är inte bara negativ, enligt en ny studie från Stockholms universitet. För man sparar gärna höga träd i kaffeodlingar, för att ge skugga åt kaffet och det innebär att man minskar skogsskövlingen.

I studien jämförde man hur skogen såg ut år 1970 med idag.

På lägre höjd, där kaffe växer, hade mellan 10 och 20 % av skogen avverkats, medan upp till hälften av skogen på högre höjder hade huggits ner.

Det som däremot är dåligt med kaffeodlingarna är att de minskar mångfalden av djur och växter. Dessutom finns det en risk att man ställer om till mer moderna kaffeplantager där man sparar mycket färre träd och planterar kaffet tätare. Då är skogen återigen hotad.

Referens: Hylander, et al. Effects of coffee management on deforestation rates and forest integrity. Conservation biology 14 juni 2013. DOI: 10.1111/cobi.12079

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista