Eleftheria Palkopoulou, en av forskarna bakom studien tar DNA från en mammutbete. Foto: Love Dalén

Klimatförändringar slog hårt mot mammutar

Den ullhåriga mammuten - en storbetad och numera utdöd bjässe - påverkades kraftigt av klimatförändringar. Det visar en delvis svensk studie som publicerades den 11 september i tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

Under två olika värmeperioder, för 120 000 och för 20 000 år sedan, minskade antalet mammutar kraftigt.

Det har länge debatterats om varför de dog ut. Eftersom den här studien visar att tidigare värmeperioder har slagit hårt mot beståndet, kan den också tyda på att det var värme som gjorde att mammutarna utrotades. Värmeperioder gör bland annat att gräsbeklädda stäpper i stället blir täckta av mossa, och bristen på gräs att äta gör att många djur dör.

Studien visar också att den tidigare värmeperioden gjorde att mammutarna delades upp i ett fåtal isolerade populationer, varav en utvecklades till en genetiskt unik europeisk variant. Men den europeiska mammuten försvann för 30 000 år sedan, då Europa istället blev koloniserat av Sibiriska släktingar.

Referens: Eleftheria Palkopoulou et al. "Holarctic genetic structure and range dynamics in the woolly mammoth", DOI:10.1098/rspb.2013.1910

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista