För första gången har forskare odlat stamceller i levande möss

Omprogrammerade stamceller i levande möss

1:47 min

Att få vanliga färdigutvecklade celler att backa och bli vad som helst i kroppen resulterade i ett Nobelpris i medicin förra året. Men de experimenten hade gjorts i cellodlingar i labb. Nu har spanska forskare för första gången odlat sådana här stamceller inuti en levande varelse. Enligt forskarna är den här typen av stamceller mer flexibla och därmed, i teorin, mer användbara än stamceller som odlats i laboratorium.

Det är forskare vid det Spanska nationella cancerforskningscentret som i dagens nummer av tidskriften Nature redogör för hur de lyckats få stamceller att växa inuti i möss. Alltså in vivo, till skillnad mot in vitro - där man först odlar cellerna i laboratorium. Det vill säga den metod som gav japanen Shinya Yamanaka förra årets nobelpris i medicin.

Stamceller kan sägas vara kroppens grundläggande byggstenar och kan, i teorin, programmeras att bilda vilken celler som helst.

– Argumentet här är att de här cellerna i någon mening är mer plastiska, mer flexibla och skulle kunna ha lättare att bilda nya celltyper, eftersom forskarna menar att de cellerna som bildas in vivo är ännu mindre mogna än de som bildas i labbet. Det är också intressant att de här cellerna verkar vara lite annorlunda än de cellerna man får i labbet. Det är fortfarande så att de celler man får i labbet inte är riktigt perfekta, säger Sten Linnarsson, stamcellsforskare vid Karolinska Institutet.

Om det visar sig att metoden fungerar ska man i framtiden kunna behandla sjukdomar eller rent av skapa nya organ med hjälp av stamceller. Dock finns det en hel del hinder på vägen som måste övervinnas, alldeles oavsett om man odlar stamcellerna inuti i kroppen eller i laboratorium.

– Det som händer när man bildar embryonala stamceller inuti en vävnad är att cellerna omedelbart börjar försöka bilda ett embryo. Och då får man en typ av tumör som kallas teratom, som är en sorts förryckt embryonalutvecklingsprocess. Därför går det absolut inte att göra det här i människor, på det här sättet, avslutar Sten Linnarsson.

Referens: DOI: 10.1038/nature12586

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista