Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Många äpplen plockas för sent eller för tidigt

Publicerat fredag 13 september 2013 kl 06.29
Få använder vetenskapliga metoder vid äppelskörd
(1:43 min)
Cox orange äpplen. Foto:Pontus Lundahl/Scanpix.

Nu har de svenska äpplena börjat dyka upp i affärerna. Men många svenska äpplen som ska lagras till senare förstörs på grund av att odlarna inte använder vetenskapliga metoder för att avgöra när det är dags att plocka äpplena, det menar Ibrahim Tahir, äppelforskare på Sveriges lantbruks universitet.

– Över 50% av odlarna använder vetenskapliga metoder, men några odlare använder också de gamla metoderna, de plockar på grund av fruktfärg eller frukt som släpper lätt från trädet, men det är viktigt att man använder en vetenskaplig metod på grund av stärkelsenedbrytning. 

Ja många odlare går alltså ännu på färg eller att äpplet är lätt att plocka, och det trots att det sen ett antal år finns vetenskapliga metoder att avgöra när det är dags att plocka äpplena för att de ska klara att lagras till lite senare i höst eller i vår.

Ibrahim Tahir och hans kolleger gjorde för några år sen ett kompendium med mognadsindex för 20 vanliga svenska äppelsorter. Vad odlarna sen gör är att ta stickprov från träden, skära äpplena i centimetertjocka skivor och doppa i kaliumjodid, den färg som då uppstår kan de läsa av mot kartorna för mognadsindex så att de kan se just när lagom mycket av stärkelsen har hunnit omvandlas till socker, ungefär hälften ska det vara. Det finns också särskilda apparater man kan köpa för omkring 1500 kronor som mäter fastheten i äpplet, som man också kan gå på.

Just att plocka äpplet i rätt tid är det allra viktigaste för hur lagringen ska gå, säger Ibrahim Tahir, viktigare än annat som behandling mot svampangrepp och tillräckligt låg temperatur och syrenivå i lagringsutrymmena. Och för de odlare som fortfarande använder gamla metoder för att bestämma rätt plocktid finns det pengar att tjäna säger Ibrahim Tahir. 

– Odlare som plockar för tidigt kan förlora 5 200 kronor per hektar, odlare som plockar en vecka för sent kan förlora 12 500 kronor per hektar, säger Ibrahim Tahir, forskare på SLU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".