Voyager 1 på sin färd genom rymden. Foto: AP/NASA

Voyager 1 har lämnat solsystemet

Voyager 1, en obemannad rymdsond som sändes upp i rymden för mer än 35 år sedan, har lämnat solsystemet och nu även Heliosfären. Tidigare har det varit oklart om rymdsonden verkligen lämnat solsystemet men uppgiften bekräftas nu av NASA.

Heliosfären är den "bubbla" kring solen som skapas av dess magnetfält och solvinden. Heliosfärens yttersta gräns utgörs av Heliopausen.

Forskarna tror att Voyager 1 lämnade Heliosfären redan den 25 augusti 2012, men det är inte förrän nu man är säker på att så verkligen skett. Forskarna baserar sina slutsater genom att den plasma som omger rymdsonden vid det tillfället blev mycket tätare, vilket tyder på att den kom in i Heliopausen.

Voyager 1 och dess systersond Voyager 2, som sändes ut samma år, har nått längre bort i rymden än någon annan mänsklig teknik, och är nu på väg rakt ut i den interstellära rymden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista