Foto: AP Photo/John McConnico

Ny kunskap i kommande klimatrapport

1:33 min

I nästa vecka samlas FN:s klimatpanel, IPCC, i Stockholm för att offentliggöra den första delen av den nya klimatrapporten. Sedan den förra, som byggde på forskning gjord före 2007 har mycket ny kunskap tillkommit och man kan konstatera att en del saker inte blev riktigt som man trodde då.

Bland annat har isarna i Arktis smält fortare, säger Kim Holmén, internationell forskningschef på Norsk Polarinsitutt.

– Vi hade bara sett början på det då. Men sedan dess har vi sett en accelererad smältning av is, på land i glaciärer, och vi har sett en accelererad smältning av havsisen.

Samtidigt som uppvärmningen drabbat Arktis hårdare än förväntat, så ökade inte den globala medeltemperaturen så mycket som man förutsåg 2007, och i observationerna och modellerna som låg bakom den förra klimatrapporten fanns ett antal osäkra faktorer som man idag vet mer om, bland annat handlar det om metan från havsbottnen, skogarnas kapacitet att ta upp koldioxid och hur sotpartiklar i atmosfären påverkar växthuseffekten genom att hålla kvar värme. Partiklar kan också påverka bildandet av moln, och det har varit och är fortfarande, en av de riktigt stora utmaningarna att få in i klimatmodellerna. Molnen kan, beroende på vilken typ de är och var de befinner sig, i olika grad skydda oss från solinstrålning men också själva avge värme, det säger Gunilla Svensson, professor på meterologiska institutionen Stockholms universitet.

– En del av solenergin som kommer in reflekteras tillbaka igen, av till exempel molnen som vi har i atmosfären. Men molnen har ju också en viss temperatur och strålar ut värmestrålning, så de har både en värmande och en kylande roll och därför har dom en stor påverkan på hur klimatet blir på jorden, säger Gunilla Svensson, professor på meterologiska institutionen och klimatmodelleringskoordinator på Bolincentret vid Stockholms universitet.

Vilka slutsatser klimatpanelen drar av de senaste forskningsframstegen inom bland annat molnforskningen, får vi som sagt veta nästa vecka.

Reporter: Malin Avenius.

Hör mer i Vetandets värld kl. 13.10.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista