Professor Åke Bergman i miljökemi vid Stockholms universitet dammsuger hos en barnfamilj och hittar hormonstörande ämnen i dammet. Foto: Ulrika Hjalmarson Neideman.

Gott om hormonstörande ämnen i damm hemma

Hormonstörande ämnen i dammet
1:28 min

Hormonstörande ämnen som bisfenol A, bromerade flamskyddsmedel, ftalater och perflorerade ytaktiva substanser. Alla dessa ämnen hittades i dammet hemma hos en barnfamilj. Det visar ett test som P1-programmet "Kropp & själ" har gjort i samarbete med Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet. Och han är förvånad över resultatet.

– Ja, det är mer än jag förväntade, med tanke på var vi tog proverna, men det stämmer väldigt väl överens med de vetenskapliga data som jag har jämfört de här resultaten med, säger Åke Bergman professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

"Kropp & själ" har i samarbete med Åke Bergman, professor i miljökemi, samlat in damm hos en småbarnsfamilj i en trerummare i södra Stockholm.

Huset är byggt på 1940-talet, med den tidens byggmaterial och familjen har relativt lite elektronik och leksaker. Ändå innehöll proverna Bisfenol A, bromerande flamskyddsmedel, ftalater och perflorerade ytaktiva substanser.

Vårt testresultat bekräftar tidigare dammananlyser som gjorts i internationella studier. Det finns inga rekommendationer eller gränsvärden kring de här ämnena annat än i livsmedel, och Åke Bergman tycker resultatet är oroande.

– Samtliga de grupper som vi gick in och gjorde analys på finns representerade. Bisfenol A är den substans som förekommer i högst halt i dammet, säger professor Åke Bergman.

De här ämnena klassas som hormonstörande och gravida kvinnor och små barn bör exponeras så lite som möjligt. Tidigare i år visade en WHO-rapport att kopplingen till flera folksjukdomar som cancer och diabetes är betydligt starkare än man tidigare trott.

Vilka slutsatser ska man dra av detta?

– Ja att vi har ingen som helst kontroll över vad små barn får i sig i våra hemmiljöer, det kan man lugnt säga, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

Mer om detta i Kropp o själ, efter 10-nyheterna i P1 tis 17 sept. Där kan man också få råd om hur man själv kan göra för att hålla ner kemikaliehalten i hemmet.

Reporter Kropp & själs Ulrika Hjalmarson Neideman


FAKTARUTA:

Bisfenol A, vanligen förkortat BPA, är ett ämne som bland annat används för att tillverka vissa plastsorter som är vanliga i många vardagliga plastföremål. Studier har visat att BPA är hormonstörande vid låga doser.

Flamskyddsmedel är tänkta att ge ett skydd under produktens hela livslängd. Därför är de tillverkade för att inte brytas ner så lätt vilket gör att många av ämnena ställer till problem när de kommer ut i miljön. Bromerade kallas de som innehåller grundämnet brom. Det finns ungefär 70 bromerade flamskyddsmedel och kunskapen om deras hälso- och miljöfarliga egenskaper varierar.

Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast. Några ftalater misstänks vara så skadliga att de är förbjudna i alla leksaker och barnavårdsartiklar. Ftalater kan läcka ut ur plast och tas upp av kroppen. Ftalater har påträffats hos människor i analyser som gjorts av blod, bröstmjölk och urin. Några ftalater kan påverka testiklarna och skada fortplantningsförmågan.

Perfluorerade ämnen används eftersom de har förmåga att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. De är vitt spridda i miljön och det finns indikationer på att halterna av vissa av dem ökar i bland annat Arktis. Ämnena har det gemensamt att de är mycket stabila. En del bryts ned långsamt eller inte alls medan andra omvandlas till persistenta ämnen i naturen. Det finns för närvarande inga uppgifter som tyder på att perfluorerade ämnen skulle innebära en akut hälsofara, men det är av största vikt att perfluorerade ämnen inte ökar ytterligare i naturen, i djur och i människor.

Källa: Kemikalieinspektionen


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".