Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Kolsyra lurar hjärnan

Kolsyra i läskedrycker lurar hjärnan och vår förmåga att känna skillnad på socker och konstgjorda sötningsmedel, enligt amerikanska gastroenterologer.

Effekten gör det möjligt att söta drycker med ämnen som inte innehåller lika mycket energi som socker, utan att de upplevs som konstgjorda.

Men det finns också en baksida, enligt forskarna; kolsyran gör att vi inte uppfattar läsk, som innehåller socker, lika söta som om vi skulle dricka dem utan kolsyra. Och det kan leda till ökad konsumtion och kaloriintag.

I den här studien har man bara studerat kopplingen mellan upplevd mättnad och kolsyra. Nästa steg blir att undersöka hur smaklökarna påverkas av kolsyra.

Referens: Di Salle et al. Effect of Carbonation on Brain Processing of Sweet Stimuli in Humans. Gastroenterology 145:3. September 2013. doi:10.1053/j.gastro.2013.05.041

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista