Gammablixtarnas gåta löst

I 30 år har astronomerna någon gång om året kunnat se blixtar av gammastrålning som exploderar långt utanför vår egen galax, utan att de förstått vad det är. Explosionen som varar en sekund alstrar lika mycket energi som vår sol tillverkar i hela sin livstid.

Gammablixtarna har nu fått sin förklaring - astronomer vid Alba Novas centrum för högenergiastrofysik och kosmologi i Stockholm har kommit på att blixtarna är döende stjärnor.

Här kan man se en animering av hur gammablixtarna ser ut (fordrar QuickTime):

http://imagine.gsfc.nasa.gov/Videos/news/GRBstar2.mov

Gammablixtar ser man som ljus, men bara om man har gammaglasögon på sig. Blixten tar en sekund så man hinner inte lokalisera ursprunget.

Men forskarna kom på att de kunde byta glasögon för att kunna se efterglöden. Som ringar på vattnet sprider sig strålningen ut från sitt lysande centrum, och ändras efter hand. Om man bytte till andra glasögon, visade det sig att man fick längre tid på sig att spåra källan, berättar  Felix Ryde, en av forskarna i gruppen.

Det man ser med det starka ljuset hände för miljarder år sedan. Det är en stjärna som slocknar, en supernova som exploderar till ett svart hål. Ur polerna strömmar gammaenergi och det ser vi som en gammablixt.

År 2007 skickar amerikanske NASA upp satelliten GLAST som har många olika glasögon så den ska kunna hitta gammablixtar. Då kan de studera stjärndöd långt ut i universums utkant, som motsvarar universums barndom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".