Köldtåliga bakterier påverkar global uppvärmning

Nya studier av bakterier i Alaska visar att det finns levande bakterier i marken ner till temperaturer på minus 40 grader. Det kan lkeda till att man måste göra om modellerna som förutsäger den globala uppvärmningen, skriver brittiska BBC.

Alla former av liv kräver att det finns vatten, men i de karga områden på norra halvklotet där permafrost råder så är vattnet fruset till is och det är ett mysterium hur bakterierna ändå kan leva. En förklaring kan vara att bakterierna har något slags anti-frys system eller att de kan oxidera ämnen i omgivningen och på så sätt frigöra värmeenergi.

Upptäckten att bakterierna i permafrosten lever gör också att de modeller som förutsäger den globala uppvärmningen måste göras om eftersom levande bakterier frigör växthusgaser som metan och koldioxid. Permafrosten täcker en femtedel av jordens markområden. Tidigare har man trott att de områdena absorberar växthusgaser, men nu kan det alltså vara tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".