Fiskfossil visar ryggradsdjurens ursprung

1:43 min

Den fram till nu förhärskande teorin om att människan och andra ryggradsdjur härstammar från en hajliknande fisk kanske inte alls stämmer. Ett drygt 419 miljoner år gammalt fossilfynd i Kina tyder på att våra urfäder visserligen kom från havet, men knappast var några hajar.

Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet, har studerat fyndet på nära håll.

– Man får föreställa sig en fisk som är bepansrad på främre delen av kroppen. Bakre delen av kroppen är naken och ser nog ut ungefär som bakänden på en haj, men framändan är täckt med benpansar. Huvudet är brett och platt med en väldigt tvär nos, små ögon som vätter framåt, ungefär som strålkatsarna på en bil. Och en bred mun, men utan riktiga tänder, bara små knaggliga vårtor på benen i munkanten, säger Per Ahlberg.

Knaggliga vårtor istället för tänder alltså. Upptäckten presenteras i nya numret av tidskriften Nature och är betydelsefull eftersom den överbryggar en period på flera miljoner år som vi tidigare inte vetat så mycket om. Just när det gäller arternas, i synnerhet människans, uppkomst.

– Vi har hittills haft väldigt få fossiler som på något bra sätt har belyst käkarnas uppkomst. Nu får vi iallafall en tydlig bild av ett steg i käkarnas uppkomst, nämligen hur de här hårda yttre benkäkarna, som vi har, först framträdde, säger Per Ahlberg.

För att gå från de ursprungliga så kallade rundmunnarna, dvs fiskar som nejonögon och pir-ålar - som suger i sig näringen - till fiskar som kan tugga och bita med hjälp av över - och underkäkar, menar Per Ahlberg att det krävdes en total ombyggnad av hela skallens arkitektur. Riktigt hur denna ombyggnad gick till, hur länge det tog, eller vad som utlöste den vet forskarna än så länge inte så mycket om, men nu har de, med det 419 miljoner år gamla fossilfyndet i Kina, kommit ytterligare en bit på vägen.

– Vår upptäckt i Kina hjälper till att belysa det kanska sista steget i käkarnas uppkomstprocess, avslutar Per Ahlberg.

DOI: 10.1038/nature 12690