Ulrika Björkstén chattade om klimatrapporten

Vetenskapsradions chef, Ulrika Björkstén, svarade på frågor om FN:s klimatrapport.

Maria Makar: Hej och välkomna! Alldeles strax kommer Vetenskapsradions chef, Ulrika Björkstén, att svara på dina frågor om miljön.

12:27, 27 September 2013

Marianne Eriksson: Sägs det i IPCC-rapporten något om den roll skogstillväxt och skogsbruk har i arbetet med att bromsa klimatförändringarna?

Ulrika Björkstén: Markanvändning vinns med på ett tydligare sätt i denna rapport. Ny forksning har bland annat visat att en skog som brukas och föryngras är bättre på att ta upp koldioxid än en gammal urskog.

12:33, 27 September 2013

Sixten: Varför bara fokusera på koldioxid? Risken är stor att bara åtgärder som minskar utsläpp av koldioxid blir vidtagna. Använd begreppet koldioxidekvivalenter, då ingår också alla andra växthusgaser. Planetens albedo har också förändrats. Både hur mycket solstrålning som reflekteras tillbaka mot rymden och hur mycket värme som strålar ut går att påverka.

Ulrika Björkstén: Fokus på koldioxid handlar bland annat om att det är en så långlivad växthusgas. När vi väl släppt ut den stannar den länge i atmosfären och värmer upp. Men IPCC har också med andra växthusgaser och partikellutsläpp i sina modeller.

12:35, 27 September 2013

Thorsten Schütte: Jag har själv meteorologbakgrund och är övertygad om att IPCCs slutstser i stora drag är korrekta. Det jag skräms av är att opinionskriget håller på att förloras till "klimatskeptikernas" fördel, vilket inte minst kommentarspalterna på nätet visar. Vilka pedagogiska grepp krävs för att få tillbaka initiativet och övertyga?

Ulrika Björkstén: Det som är viktigt att påpeka när det gäller IPCC-rapporterna är att de är en sammanfattning av all tillgänlig vetenskapliga kunskap. I sammanvägningen finns både de studier med som pekar på mindre klimatpåverkan från människan och de studier som pekar på en större påverkan. IPCC-rapporterna är en sammanvägning av helheten.

12:37, 27 September 2013

konstigt: om människan står bakom uppvärmningen så varför inte ett ord om åtgärder rörande befolkningstillväxten. För övrigt tror jag starka särintressen står bakom dessa sk forskare och gör pengar på alla dessa alarmrapporter hur är det med det

Ulrika Björkstén: Den delrapport som kommit nu handlar inte om vilka åtgärder vi kan göra för att minska utsläppen utan är en beskrivning av vilka konsekvenser utsläppen fått hittills och kan antas få i framtiden. I delrapport 3 som kommer under 2014 kommer man att resonera mer om vilka åtgärder som är möjliga. Sedan är det politiska beslut vad man i slutänden väljer att göra.

12:39, 27 September 2013

Rolf Lindh: Om man nu är säker på att det är människan som orsakat temperaturhöjningen, hur pass säker är man på att det beror på utsläpp av växthusgaser? Människan har ju länge hållit på med att påverka luftfuktigheten genom utdikningar, skogsavverkningar och genom diverse byggnationer styrt om jordytvattnet. Urskogsavverkningarna måste ha en avvgörande betydelse i flera avseenden.

Ulrika Björkstén: Människans markanvändning finns med i IPCC:s nya scenairer.

12:40, 27 September 2013

P-A: En fråga som jag alltid har undrat över och aldrig fått svar på är: Hur kommer det sig att vi tidigare i historien, helt utan mänsklig påverkan , har haft istid och senare varmt klimat där vi ex. i Sverige har odlat vinplantor. Sen har det ex. vid medeltiden varit kallt klimat och senare varmare. Det vore intressant och för övrigt nödvändigt för rapportens vederhäftighet att få svar på den frågan. För övrigt vill jag att utsläppen av koldioxid minskar men jag vill vara säker på min ståndpunkt vilket jag inte är förrän jag får svar på frågan. Hälsningar / P-A

Ulrika Björkstén: Rapporterna har blivit säkrare och säkrare i sina slutsatser. Men hur politikerna väljer att agera utifrån det är en annan fråga.

12:48, 27 September 2013

Ulrika Björkstén: Hej PA! Jag skickade fel svar på din fråga. De tidigare variationerna som du talar om med istider har varit kopplade till variationer i solens instrålning som beror på astronomiska fenomen som jordaxelns lutning och avståndet mellan solen och jorden. Ursäkta märkligt svar nyss - chatten hakade upp sig i min dator och fel svar gick iväg!

12:55, 27 September 2013

Göran: OM det skulle vara så att de senaste ca 200 årens globala temperaturhöjning beror på människans förbränning av kol och olja, VEM eller VAD orsakade i så fall de MYCKET STORA temperatursvängningar för hundratusentals år sedan, med flera istider och mellanliggande varma perioder, och som vi VET har ägt rum?

Ulrika Björkstén: De tidigare variationerna som du talar om med istider har varit kopplade till variationer i solens instrålning som beror på astronomiska fenomen som jordaxelns lutning och avståndet mellan solen och jorden.

12:57, 27 September 2013

Ulrika Björkstén: Min dator hakar upp sig så jag har problem att hinna svara på alla frågor.

12:59, 27 September 2013

Gunnar Junede: Angående klimatet: Har någon någonsin kollat upp allt utsläpp från alla flygplan som far hit och dit över vårt klot. Jag tror att vi skulle kunna minska utsläppet med 50-70 procent om flyget förbjöds, eller resandet minskade. Med vänlig hälsning, Gunnar Junede, Västervik

Ulrika Björkstén: Det är i delrapport 3 som kommer under 2014 man kommer att hitta resonemang om vad mänskligheten kan göra för att minska sin klimatpåverkan.

13:01, 27 September 2013

Mia: En del säger att det inte spelar särskillt stor roll om den lilla människan sopsorterar eller liknande, när stora företag släpper ut tonvis av giftiga ämnen. En del säger att alla ska göra sitt. Vad ligger sanningen?

Ulrika Björkstén: Det är en politisk fråga som inte vetenskapen kan svara på.

13:03, 27 September 2013

Erik: Hej! Skulle du kunna exemplifiera vad som de annalkande klimatförändringarna kommer resultera i för effekter och konsekvenser? Det pratas mycket om temperaturhöjningar och smältande isar men vad kommer effekterna av det bli? Översvämningar? Vart då? Vad för skador kan det ge upphov till osv? Mindre biologisk mångfald och torka? Okej, vad betyder det för oss människor? Tack!

Ulrika Björkstén: Effekterna av klimatrapporten på både mänskliga samhällen och ekosystem kommer att beskrivas närmare i delrapport 2 som kommer under 2014.

13:04, 27 September 2013

NilsConny: Är det så att jordens medeltemperatur inte stigit nämnvärt de senaste 16-17åren trots ökade koldioxidutsläpp?

Ulrika Björkstén: IPCC skriver om det i sin nya rapport. Förklaringen är bland annat naturliga variationer i havens upptag av värmen i klimatsystemet.

13:05, 27 September 2013

Maria Makar: Tack för så många spännande och intressanta frågor och tack Ulrika! Nu avslutar vi chatten. På naturvårdsverket.se/ipcc kan man ställa fler frågor fram till klockan 14.

13:08, 27 September 2013

Lars Edman, Naturvårdsver: Hej! Vill bara tipsa om att vår klimatchatt med svenska klimatexperter på naturvårdsverket.se/ipcc som håller på till kl.14, om det är någon fråga som ni inte kan svara på här.

13:09, 27 September 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista