Ny svensk bromsmedicin mot hiv prövas

Ett svenskt företag har tagit fram en antikropp som de hoppas kunna använda som bromsmedicin mot hiv. Till skillnad från andra bromsmediciner verkar inte hiv-viruset bli resistent mot antikroppen.

– I och med att man kan förhindra vandringen av molekyler mellan celler skulle man också kunna dämpa hiv-infektionens spridning, säger Britta Wahren på Smittskyddsinstitutet

Anledningen till att viruset inte blir resistent mot den här antikroppen beror på att proteinet den attackerar är så viktigt för viruset att de inte klarar av att förändra det. Tack vare att antikroppen bygger på en kroppsegen substans tror Britta Wahren att en framtida medicin kommer att ge få bieffekter.

Hittills har testerna bara utförts i mänskliga celler i provrör men senare i år ska försök påbörjas på hiv-infekterade patienter.

Det är först då man kan se hur effektiv de här nya medlet är, säger Britta Wahren, som tror att de kommer att kunna användas i kombination med andra bromsmediciner.

– När man försöker skräddarsy en behandling för en person så försöker man att angripa från så många olika håll som möjligt. Detta är ytterligare ett håll, kan man säga. Därför är det viktigt att pröva medicinen för att se om den har den effekt som den har i provrör, säger Britta Wahren på Smittskyddsinstitutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".