Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Citeringar är hårdvaluta för forskare

Publicerat måndag 30 september 2013 kl 06.34
"En slags valuta inom forskningen"
(1:42 min)
Gustaf Nelhans. Foto: Håkan Svensson.

I den första svenska vetenskapsteoretiska avhandlingen om citeringar har Gustaf Nelhans, forskare vid Göteborgs universitet, studerat citeringarnas historik och den debatt i ämnet som pågått i minst 50 år. Dessutom har han analyserat forskarnas användning av citeringar, och säger att jakten på citeringar blivit en del av forskningen.

Hur många gånger en forskare blir citerad av andra forskare kan ha stor betydelse för hur mycket pengar man själv och också de egna universiteten får till forskning.

– Ja, citeringar har blivit en slags valuta inom forskningen, säger Gustaf Nelhans.

Ju fler citeringar en forskare får, alltså att andra forskare i sina arbeten refererar till forskarens arbete, desto bättre är det. Och nu jobbar forskare på ett aktivt sätt för att bli citerade. Och det kan börja tidigt i forskningsprocessen säger Gustaf Nelhans.

– När de är ute i fält eller står i labbet så det dom gör där så tänker de redan på "hur ska det här kunna bli publicerat?".

Citeringar har blivit ett sätt att mäta kvalitet, men Gustaf Nelhans pekar på att det inte är självklart att många citeringar innebär bra forskning. Det kan ju vara så att man är kritisk mor forskningen som man citerar. Men orsaken till citeringar syns inte när de räknas. Men trots det så spelar de stor roll. Hur många citeringar ett lärosäte får har betydelse för hur de placerar sig på olika rankinglistor och rankning är viktigt, säger Magnus Gunnarsson utredare vid Göteborgs universitet.

– Dom har en stor marknadsföringseffekt och får ett genomslag. Och när vi vill rekrytera studenter, forskare och samarbetsparterns, så är det bra att ligga högt på listorna, det ser fint ut.

I en analys av rankinglistorna som man gjort på Göteborgs universitet så pekar man på flera teoretiskt tänkbara sätt att avancera. Ett av dem är att hjälpa forskare att få fler citeringar en annan att anställa forskare men många citeringar. Nu har man aldrig gjort sådant i direkt syfte att samla på sig citeringar, säger Magnus Gunnarsson, men han menar att citeringar spelar en för stor roll i dagens forskningsvärld.

– Ja det tycker jag nog att de gör.

Reporter: Håkan Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".