Världens första vätgasdrivna bil i reguljär trafik.Foto Clas Barkman PrB

Veckomagasin 2005-02-25

Kriminalteknik - amerikanska poliser tror det klarar allt!  Och tänk om växterna  kan lära ut vad de vet om fotosyntes!

TV-serier lurar polisen

En av världens största allmänvetenskapliga konferenser avslutades för några dagar sen i Washington DC i USA.  Ett ämne som diskuterades var ”The CSI Effect”, en rubrik som anspelar på den omåttligt populära TV-serien CSI (Crime Scene Investigation). Serier som baseras på kriminalteknik har fått ett sånt enormt genomslag i USA att dom påverkat dels antagningarna till universiteten och dels polisens och domstolarnas arbete.

Max Houck, chef för den kriminaltekniska avdelningen vid universitetet i West Virginia, berättar att den här CSI-effekten har börjat påverka rättssäkerheten. Åklagare märker att jurymedlemmar har helt orimliga förväntningar på vad kriminalteknikerna kan åstadkomma, och försvarsadvokaterna misstänker att jurymedlemmarna ska ha en så blind tilltro till vetenskap att dom tror att alla undersökningar och analyser är felfria.

Fånga solen

Ett samhälle som drivs av energi från solljus och vatten - förnybara källor som inte producerar miljöfarliga slaggprodukter - det låter kanske som en utopi, men det är en framtid som forskaren Stenbjörn Styring hoppas på. Han koordinerer ett forskningsnätverk, som nyligen fått 1,8 miljoner euro från EU. Pengarna ska användas till att studera fotosyntesen i växter, och försöka återskapa den på konstgjord väg.

Projektet är uppdelat i två delar, en som försöker utvinna väte ur bakterier, och en annan där forskare försöker att framställa väte på konstgjord väg. Väte kan enligt Stenbjörn Styring bli framtidens energikälla, eftersom det är rent och är en förnybar energikälla. Problemet är bara om samhället kan ställa om sig, så att det kan använda väte som energikälla istället för fossila bränslen.

Life Gene - projektet om hälsa och ohälsa

Epidemiologer, genetiker, statistiker, biobanksforskare - en tvärvetenskaplig grupp vid Karolinska Institutet i Solna föreslår nu att man samlar in en riktigt stor faktabas om den svenska befolkningen - livsstilsfakta kombineras med biologisk information - för att vi ska få arvets och miljöns verkliga påverkan på vår hälsa och ohälsa. Motsvarande stora kohorter, som det kallas, finns t ex i Singapore där man nu syftar mot 500 000 människor i sin studie; lika många vill man ha i England. Norge är ännu inne på länsnivå, men där har registret för Nord Tröndelag redan funnits i tio år, och har utnyttjats för två stora undersökningar. Det man vill är att få så mycket data att man faktiskt kan se mönstret i virr-varret av information. Ja, det spelar roll att du - röker, eller springer en halvmil i veckan, eller att du fått barn tidigt eller sent - det är omgivningsfaktorer som påverkar hur sjuk eller frisk du blir, i relation till dina individuella gener. Intervjuade var John Newton, UK Biobank, Juni Palmgren samt Juha Karu, bägge deltagare i den grupp som ska utreda förutsättningarna för Life Gene-projektet.

Veckans nyheter

I tisdags fick regeringen ett larm från Miljövårdsberedningen där man befarar att innanhavet har nått en vändpunkt i sitt liv. Östersjön kan vara betydligt mer illa däran än vi trott. Övergödning och syrebrist kan ha gått så långt att hela ekosystemet slagit över till ett nytt tillstånd som det blir svårt att få havet att komma ur.

Den europeiska rymdsonden Mars Express som cirklat runt Mars sen förra julen visar bilder som kan föreställa ett fruset hav. Det handlar om ett stort plant fält i närheten av Mars ekvator, som skulle kunna vara en frusen vattenmassa - 45 meter djup med en yta stor som Sverige och Norge tillsammans.

Europeiska forskarlag har utvecklat en kamera som i försök visat sig kunna ge flera personer som tidigare varit helt blinda delar av synen tillbaka. Behandlingsmetoden fungerar via glasögon med en monterad kamera, vars bilder omvandlas till en svag ström som förmedlas in i synnerven bakom ögat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".