Blåskrabba. Foto: Dr Jan Beerman, AWI, Helgoland

Varmare hav gynnar blåskrabba och oroar marinbiologer på svenska Västkusten

1:37 min

Marinbiologer oroar sig för att de högre havstemperaturerna ska leda till att fler främmande, så kallade invasiva arter kan överleva i svenska vatten. Och nu har det första exemplaret av asiatisk blåskrabba hittats i Sverige, en art som redan ställt till med problem på andra håll i Europa.

– Om det visar sig att blåskrabban kan fortplanta sig här finns risken att den blir en svår konkurrent till befintliga arter, säger Matz Berggren som är forskare på Lovéncentret i Fiskebäckskil. Där den trivs kan det finnas ungefär hundra stycken per kvadratmeter och de tuggar sig fram över botten och äter i princip allt.

Nya arter kommer hela tiden till våra kuster, framför allt med i fartygens barlastvatten. Och en del kan klara miljöombytet, men att lyckas reproducera sig och skapa en livskraftig population är en annan sak. Särskilt under sina olika larvstadier är många djur så pass känsliga att några få grader kan vara avgörande. I både Östersjön och Västerhavet, där yttemperaturerna ökat med upp emot en och en halv grad, finns nu förutsättningar för att fler nya arter ska kunna få fäste, och särskilt de som kommer långväga ifrån och saknar naturliga fiender här, kan skapa obalans i ekosystemet.

En sådan art är den asiatiska blåskrabban som redan har fått fäste i andra delar av Europa, där den äter stora mängder musslor och fiskägg på botten. Och nu har alltså det första exemplaret i Sverige dokumenterats, för nyligen fick Matz Berggren se ett fotografi av en lite annorlunda krabba som ett krabbmetande barn fått upp på Hönö i Göteborgs skärgård, och Matz Berggren kände genast igen blåskrabban som han befarat skulle hitta hit förr eller senare.

– Jag blev lite chockad. Jag har ju gått och väntat på den, men jag hade hoppats att jag skulle få vänta längre.

Om det kommit fler individer, och om de lyckas fortplanta sig i våra vatten vet man ännu inte, men Mats Berggren hoppas på hjälp från alla barn som tycker om att meta krabbor under sommaren, och ber föräldrar att vara uppmärksamma på om de får upp några ovanliga djur.

Mer om våra varmare hav blir det i dagens Vetandets värld tio över tolv i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista