Skepticism mot nya rön om Mars

De senaste dagarnas rapporter om att ämnet formaldehyd skulle vara ett bevis på att det finns liv på planeten Mars kan vara överdrivna.

I helgen som gick beskrev forskare från den Europeiska rymdbyrån, ESA, hur de hittat bevis för det finns stora mängder av ämnet formaldehyd i Mars atmosfär. Något som i så fall skulle tyda på att det finns liv nånstans på planeten.

Kan lika gärna komma från berggrunden
Nyheten beskrevs i media världen över, men det är inte säkert att fynden av formaldehyd stämmer, säger astrobiologen Tomas Hode på Naturhistoriska riksmuseet.

– Ett av problemen är att det instrument som används för att titta efter formaldehyd egentligen inte är gjort för med säkerhet säga att det är formaldehyd, säger Thomas Hode.

Formaldehyd är en nedbrytningsprodukt av metan, som är en gas som kan produceras av levande organismer eller vara en produkt av geologiska processer.

Europeiska rymdbyråns forskare Vittorio Formisano gör tolkningen att formaldehyd i Mars atmosfär måste betyda att det finns liv på planten. Inga geologiska processer kan skapa så mycket av det ämnet. Men Tomas Hode tycker inte att argumentet håller.

Får långt dragna slutsatser
– Vi vet så lite om Mars. Och de bergarter som finns på Mars kan fullt möjligt producera metan. Slutsatserna är alldeles för långt dragna, säger Thomas Hode.

Men trots att Tomas Hode är tveksam till just de senaste upptäckterna, tror han fortfarande på liv på Mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".