Sven Hedins koppling till nazismen starkare än man trott

Nu kommer nya bevis för att den kände svenske upptäcktsresanden Sven Hedin, hade starkare kopplingar till nazismen än vad som hittills varit känt.

– När det gäller Sverige och nazismen anser jag att Sven Hedin är en nyckel. Bevisligen var Hedin väldigt involverad i nazismen, säger Sarah Danielsson, som just lagt fram sin doktorsavhandling om Hedin vid University of Minnesota i USA.

För första gången kopplas nu ett helhetsgrepp på Sven Hedins liv och arbete. I stället för att spalta upp Hedin i en upptäcksresenär, en äventyrare och en politiker undersöker historikern Sarah Danielsson istället se hur de olika rollerna går i varandra.

Genomgång av dagböcker
Sarah Danielsson drar en rak linje från Hedins studier i Berlin 1889 för en av dåtidens främste förespråkare för tysk imperialism, över Hedins tidiga resor till det ariska folkets centralasiatiska urhem till Hedins ställningstagande för Hitler och nazismen.

Baserat på en genomgång av Hedins dagböcker, menar sig Sarah Danielsson inte bara kunna påvisa Hedins anti-semitism, utan även att han 1940 hade detaljerade kunskaper om judedeportationer till Lublinområdet i Polen.

Teg om judedeportationer
Men Hedin teg istället för att slå larm, konstaterar Sarah Danielsson, som i Hedins arkiv även hittat en 24-sidig skrift till Ribbentrop där Hedin föreslår att judar skall deporteras till öknen i Mesopotamien.

Men Sarah Danielsson har inte hittat något som tyder på att Hedin haft kännedom om nazisternas dödsfabriker.

Lars M Andersson är historiker och författare till en uppmärksammad avhandling om svensk antisemitism.

– Det är viktigt att utmana de gängse tolkningarna. Nu kommer de som har en annan uppfattning tvingas att gräva djupare i arkiven för att eventuellt utmana och bemöta Sara Danielssons tolkning, säger han.

Mer om Sven Hedins kopplingar till nazismen i Vetenskapsradion Historia kl 13.20.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".