Nya bevis för Homo floresiensis egenart

Fossilet av den minimänniska som levde i Indonesien så sent som för 18.000 år sen kommer från en helt ny art. Det visar avgjutningar av fossilets hjärna, som nu blivit ytterligare en pusselbit i forskarduellen kring förra årets sensationella fynd på ön Flores.

Kritiken lät inte vänta på sig när australiensiska och indonesiska forskare i höstas redovisade häpnadsväckande fossilfynd av en helt ny människoart. En meterhög människa som levde parallellt med oss moderna människor på den indonesiska ön Flores så sent som för 18 000 år sedan. Arten Homo floresiensis ska enligt upptäckarna ha sprungit ur förmänniskan Homo erectus, och sedan utvecklats vidare till en egen art eftersom den levde så isolerat på ön Flores.

Resultaten fick snabbt mothugg
Men, kort efter publiceringen kom invändningar från konkurrerande forskare, som menade att det inte kunde handla om någon ny art. Konkurrenterna menade istället att fossilet man funnit kom från en anatomiskt modern människa - en Homo sapiens - som hade utvecklat en sjukligt förkrympt hjärna.

Kritiken som framförts försöker nu den första forskargruppen ta udden av, genom att presentera resultat från en avgjutning av insidan av Homo floresiensis skalle.

Bild av minimännsikans hjärna
– De här avgjutningen har gett en bild av hur Homo floresiensis hjärna såg ut, en bild som sedan jämförts med avgjutningar från en lång rad tidigare släktingar till dagens människa, berättar paleontologen Lars Werdelin på Naturhistoriska riksmuseet.
Enligt honom visar de nya resultaten att den indonesiska minimänniskans hjärna inte alls är mest lik vår, utan snarare den som förmänniskan Homo erektus var utrustad med. Fynd som Lars Werdelin skulle tyda på att Homo floresiensis verkligen är en egen art.

Fler turer att vänta
Den konkurrerande forskargruppen - också den från Indonesien - planerar nu en vetenskaplig motpublicering, där dom ska lägga fram bevis för sin tes, nämligen att minimänniskan från Flores - snarare är lämningar av en förkrympt variant av oss moderna människor - Homo sapiens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".