Satsning på afrikansk utbildning av geofysiker

Många länder i Afrika har stora naturtillgångar i olja och mineraler, men idag finns få personer med rätt kompetens för att kunna utvinna de här ekonomiskt viktiga resurserna. Nu satsar Sydafrika på en helt ny utbildning för geofysiker.

Africa array heter programmet som ska höja utbildningsnivån inom geovetenskap i Afrika. Den första årskursen geofysiker startade nu i år sin utbildning vid universitetet i Witwatersrand i Sydafrika, och det är främst gruv- och oljeindustrin i många afrikanska länder som behöver utbildad arbetskraft inom geovetenskap.

Genom att för första gången ge studenter möjlighet att utbilda sig till geofysiker i Afrika hoppas initiativtagare att de ska motverka så kallad brain drain - fenomenet när högutbildade i utvecklingsländer försvinner till höginkomstländer för att arbeta.

Men programmet, som sponsras av både amerikanska vetenskapsrådet och privata företag, har fått kritik. Dels för att pengarna man investerat nästan bara satsats i Sydafrika, dels för att kritikerna anser att det kommer att bli svårt att finansiera det nya utbildningsprogrammet på lång sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".