Tyfonen i Filippinerna har skördat oräkneliga offer. Foto: Nelson Salting / TT

Smittspridning är en myt

Naturkatastrofen i Filippinerna har skördat tusentals människoliv och det är svårt att hinna ta hand om alla döda kroppar i tragedins spår. Det har funnits rädsla för att kropparna ska vara en källa till smittspridning.

Men att döda kroppar skulle sprida sjukdomar är en myt.

Martin Wahl är beredskapsöverläkare vid katastrofmedicinskt centrum i Västra Götalandsregionen:

- Det är en vanlig missuppfattning att döda kroppar är smittspridare i samband med katastrofer, framför allt naturkatastrofer, och det är väldigt ovanligt - det finns några specifika fall. Det är nog mer att man är skrämd av det man ser, det är mer otäckt än farligt. Det är mer en psykologisk effekt av att se kropparna på det sätt man ofta ser dem i sådana här sammanhang.

Avlidna människor ska naturligtvis hanteras med respekt, men inte med rädsla. Det är bara om vederbörande har dött i en mycket allvarlig infektionssjukdom som det finns risk att den sprids vidare, inte om personen har dött i en naturkatastrof.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista