Nytt trafikövervakningssystem ger möjlighet till rättvisare trängselskatter

Teknik som vägverket just nu håller på att installera för effektivare trafikövervakning skulle kunna användas för att få fram ett dynamiskt vägavgiftssystem. Ett avgiftssystem för trängselskatt som - till skillnad från fasta vägtullar - bara tar betalt på de platser där det är trångt i trafiken för tillfället och där man i förväg skulle kunnas se var det just nu kostar att köra.

Trängselskatter och vägtullar är något som diskuterats i många större städer i Europa de senaste åren. Bland annat i Stockholm är diskussionen om ett sådant här system aktuellt igen. Precis som på många andra håll handlar det i Stockholm om fasta betalstationer, där man oavsett om det är trångt eller inte får betala för att köra in i ett visst område.
Men, teknik som vägverket redan börjat installera i Stockholm, Göteborg och Malmö skulle kunna möjliggöra ett mer dynamiskt sätt att debitera trafikanter med trängselavgifter - uppger källor på vägverket.
Systemet bygger på modern mobiltelefoni och GPS-utrustning som sitter i många moderna bilar redan när de lämnar fabriken. Teknik som genom att genom att förse vägverkets sambandscentraler med data om ett utvalt antal fordons rörelser kan räkna ut hur alla bilar i en stad rör sig - dygnet runt.
Redan om ett par veckor beräknar vägverket att man ska kunna börja få in den här typen av data som i första hand ska användas för att en bättre trafikövervakning och för mer detaljrik trafikinformation till trafikanterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".