Florences hjärna. Foto:Science

Veckomagasin 2005-03-04

Lilla Florence levde tillsammans med den moderna människan - men forskarna fajtas om sanningen.  Nu kan trafikövervakarna räkna ut i förväg vart du tänker köra, och nästa år väntar oss en ny California-influensa enligt WHO.

Lilla Florence  var inte sjuk

Skelettet av den 18 000 år gamla småvuxna kvinnan som hittades på den indonesiska ön Flores väckte enorm uppmärksamhet när det presenterades i höstas. Men det kom snabbt invändningar från konkurrerande forskare, som inte trodde på att det här var en egen art av människa.

Och för att ta udden av den kritiken har man nu gjort en studie av den lilla minimänniskans - Homo Floresiensis - hjärna.

Vår svenske expert Lars Werdelin från Naturhistoriska Riksmuseet är rätt säker på att Florence tillhör en egen art, som utvecklats ur Homo erectus, och att hon inte är en småvuxen, eller möjligen sjuk modern  människa. Hjärnan liknar mer Homo erectus än det som föreslagit av andra forskare, att Florence hade en genetisk defekt som ger en mycket liten och ickefungerande hjärna.

Striden om Florence är stundtals handgriplig - de inblandade forskarna lägger beslag på material och hävdar sin rätt på ett sätt som milt sagt är ovanligt. Artiklar och motsrtiklar i de vetenskapliga tidskrifterna är att vänta.

Nyheter  i veckan

- Nu kommer nya bevis för att den kände svenske upptäcktsresanden Sven Hedin hade starkare kopplingar till nazismen än vad som hittills varit känt. Historikern Sarah Danielsson har just lagt fram sin doktorsavhandling om Hedin vid University of Minnesota i USA. Baserat på en genomgång av Hedins dagböcker har hon kunnat påvisa Hedins anti-semitism, och att han 1940 hade detaljerade kunskaper om judedeportationer till Lublinområdet i Polen. Sarah Danielsson har också i Hedins arkiv funnit en 24-sidig skrift till Ribbentrop där Hedin föreslår att judar skall deporteras till öknen i Mesopotamien.

- Barn som vistats i en utemiljö som saknar skuggiga miljöer får tre gånger så hög UV-strålning som barn på förskolor med lummiga gårdar. Ju större variation det fanns av vegetation, kullar och höjder och utrymme för barnens lek, desto mer rörde barnen på sig och utsattes på så sätt också för mindre solstrålning eftersom barnen själva söker upp skugga när de får röra på sig.

Cecilia Boldemann, doktor i folkhälsovetenskap vid landstinget i Stockholm, tycker det är dags att se över dagisgårdarna så att dagisbarnen kan vistas utomhus utan att få för mycket solstrålning.

- Ett sätt att omvandla havets vågor till användbar energi håller på att arbetas fram vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Bojar på vattenytan förmedlar en rörelse till generatorn som står på havsbotten.

Där står den förankrade generatorn som alstrar ström genom en upp-ner-rörelse från bojen, en lineär-generator.

Den första försöksbojutläggningen sker till hösten, säger energiforskaren professor Mats Leijon

Trafik i spåkulan

Nu ska Vägverket utnyttja en ny teknik för att få fram bättre information om hur trafiken i våra storstäder flyter. Det handlar om modern mobiltelefoni och GPS-utrustning, teknik som många moderna bilar utrustas med redan i fabriken - och som inom bara några veckor ska börja förse vägverekets sambanscentraler med dygnet runt-information om hur ett utvalt antal fordon i Stockholm Göteborg och Malmö rör sig - var de befinner sig just nu, hur fort de kör och vart de är på väg.

Systemet som redan testats i mindre skala i Göteborg visar nämligen att det räcker med information från ganska få bilar för att räkna ut hur ALLA bilar i en stad rör sig, berättar Torbjörn Biding på vägverket

Detta kan redan i år  leda till betydligt detaljrikare trafikinformation via både vägskyltar och radions trafiksändningar, t ex möjligheten att varna för bilköer redan innan de börjat bildas!

Atjoo California

Nu har WHO lagt sitt bud på vilken influensa som kommer att drabba oss nästa vinter. I sin jakt över världen på pågående och förväntade influensor bestämmer sig smittskyddsexperterna något halvår innan, för att ge vaccintillverkarna en chans att producera de nya vaccinerna.

Och i år är det en ny vaccintyp som ska tillverkas, berättar Annika Linde, professor vid Smittskyddsinstitutet, man är Californiainfluensan på spåren.

Det är den vanliga typen av influensa man jagar - skulle ett utbrott av nymuterad fågelinfluensa bryta ut som en världsomfattande epidemi, så har arbetet med att hitta ett vaccin mot den högsta proioritet.

Sov gott - vakna blött?

Vetenskapsradion varit vid en lagun i södra Florida och besökt ett hotell på havets botten - och fått en lektion i grundläggande fysik. Till exempel varför en burk coca-cola knappt pyser när man öppnar den på sju meters djup.

Vår reporter Lisen Forsberg tog med sig snorkel, fenor och lufttank för att besöka det här märkliga hotellet, som tidigare var ett undervattenslabb för bland andra marinbiologer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".