Homo floresiensis skalle var mycket mindre än Homo sapiens (foto: Pressens bild)

Minimänniska fall för svensk forskare

Fyndet av minimänniskan Homo floresiensis i höstas har väckt frågan bland forskare hur mycket släkt den nyfunna arten är med vår egen art. Nu ska en svensk forskare ge sig i kast med de 18 000 år gamla benresterna.

Det var i höstas som fyndet av den 18 000 år gamla minimänniskan Homo floresiensis tillkännagavs. Fyndet rönte stor uppmärksamhet och sedan dess har forskarvärlden tvistat om vilekt ursprung den meterlånga människan har.

Egen art enligt nya analyser
Nyligen rapporterade Vetenskapsradion om en analys av formen på minimänniskan Homo floresiensis hjärna, så som den avspeglade sig på skallens insida. Enligt den är Homo floresiensis en egen art sprungen ur Homo erectus, som försvann för omkring 400 000 år sedan.

Men det alla väntar på för att man bättre ska förstå sig på Homo floresiensis, det är DNA-analyser. Och Svante Pääbo, svensk forskare verksam vid ett av Max Planckinstitutet i Tyskland, har fått några benbitar till sitt labb för att försöka utvinna DNA ur dem.

Kanske inget DNA kvar
Det är ingen lätt uppgift, kanske helt omöjlig. Det är inte säkert det finns något DNA kvar i benen efter 18 000 år i en fuktig grotta. Men Svante Pääbo bör i alla fall vara rätt person att försöka.

Det var hans grupp som på 1990-talet blev först att utvinna DNA ur neanderthalben. Neanderthalarna försvann för ungefär 30 000 år sedan, så de ben som analyserades den gången var betydligt äldre än de Homo floresiensis-ben det gäller nu, som är 18 000 år gamla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".